Airsoftový odstřelovač/sniper

26.03.2013 20:19

Být odstřelovač nebo-li sniper chce být snad 90% lidí, kteří s airsoftem začínají. Ale jen pár z nich u toho opravdu zůstane. Těch pár se ještě dělí na ty co chtějí jen střílet skrze optiku a ty co chtějí být aspoň trochu jako opravdoví odstřelovači. Proto si musíme hned na začátku položit otázku jestli mám dost peněz na to dělat odstřelovače.

Není to levná záležitost a rozhodně investice např. 7000 kč je hodně málo. Druhou a zásadní otázkou je "Jak chci dělat odstřelovače?"

- Chci mít jen pušku, protože se mi líbí a baví mě střílet přes optiku

nebo

- Chci být aspoň trochu jako opravdový odstřelovač a přiblížit se realitě

Jen puška:

Tady je to docela jednoduché. Žádný speciální postup, taktika nemusí být, protože se budu pohybovat ve většině případů se svým týmem a budu jím střílet tzv. "přes záda". Co budu potřebovat? Budu potřebovat maximálně maskáče a jakoukoliv pušku s jakoukoliv optikou. Prakticky nic víc oproti jiným členům týmu potřebovat nebudu, jen budu mít pušku s optikou.

Alespoň se přiblížit realitě:

v airsoftu se přiblížit realitě jde jen velmi těžko a to hlavně z důvodu nizkého dostřelu oproti AEG zbraním. Proto se musí klást hlavní důraz na maskovaní a také na vnitřní psychiku. Maskovaní je jasné, ale proč psychiku? Protože je důležité uvědomit si, kdy nemusím střílet, kdy mi to nic nepřinese. Např. situace kdy jsem dobře zamaskovaný a v blízkosti mě procházi nepřátelská hlídka o 4 lidech. Zamaskovaný jsem opravdu dobře, vidět mě nemůžou, ale ovládá mě pocit, že musím vystřelit musím mít dneska aspoň pár fragů. Ale střelím jednoho, možná dva a zbytek mě rozcupuje. Můj tým příjde o důležitého člověka, který může podávat informace o nepřátelských přesunech, může monitorovat nepřitele a případně ho držet v tom, že "tam někde mají snipera", zatímco nepřítel příjde třeba jen o jednoho nebo dva pěšáky. Úkolem snipera není "honit fragy" a za každou cenu střílet. Je opravdu důležité, že toto není Counter Strike nebo Call of Duty.

Jsou nějaké obecné předpoklady pro airsoftového odstřelovače?

Na to nelze odpovědět naprosto přesně, záleží na jaký typ akcí se moje jednotka zaměřuje. Obecně by to mělo být:

  • umět se velice dobře maskovat
  • vysoká vnímavost a předvídavost
  • psychická a fyzická odolnost
  • pozorovací schopnost
  • dobré střelecké výsledky
  • umět využívat terénu
  • přemýšlet (odstřelovač by nešel tam, kde by ho každý očekával)

Co budu jako odstřelovač potřebovat?

Pokud se do toho chci opravdu "ponořit" bude toho hodně, nebudu zde popisovat věci jako maskáče, boty atd:
- Puška:
je velice důležité vybrat si tu správnou pušku. Musí dobře sednout a člověk se s ní musí cítit dobře. Musí se s puškou sžít. Proto není vůbec dobré pušku každý rok měnit. Než puška opravdu sedne tak to může trvat i dva roky. Musím vědět co od pušky můžu očekávat. Potom budu schopný střílet opravdu dobře a přesně i na velké vzdálenosti i na pohybující se cíl. Rovněž si musím ujasnit jaký pohon budu používat. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že AEG je nejméně vhodná varianta. Rozhodnout, zda-li chci plyn nebo manuál, musím sám, podle toho čemu více veřím a co je mi bližší. Jedinou výjimkou mezi AEG bych zařadil SVD od Real Sword popř. jeho levnější kopie od Cymy.

- Puškohled:
i když je to jen airsoft, vyplatí se investovat do lepšího puškohledu. Průměr objektivu bych volil v rozmezí 40-50 mm a rozhodně průměr tubusu 30 mm. To zaručí dostatečnou světlost puškohledu i ve špatných světelných podmínkách. Důležitý i materiál ze kterého jsou vyrobeny čočky. U vetšiny airsoftových optik jsou plastové, u kvalitních modelů si připlatíme za sklo. Tím dosáhneme menšímu zkreslování obrazu i při větším zoomu. Další výhoda je dálkoměrná osnova, např. Mil-Dot. Pomůže nám určit nebo odhadnout vzdálenost k cíli a tím i větší šanci na zásah. Rovněž lze zjistit u vzdálenějších cílů jejich přibližnou vzdálenost (přesnost +- metr) bez nutnosti vlastnit laserový dálkoměr. Ovšem pozor: airsoftové optiky s Mil-Dot osnovami nemají osnovu přesnou!!! Třeba optiky od fy. Guarder mají jen záměrnou osnovu připomínající Mil-Dot, ale podle této osnovy nelze přesně měřit. Toto nabízejí opět jen dražší a kvalitnější puškohledy. Také se vyplatí koupit i nové montážní kroužky, pokud ty původní nedrží optiku tak jak by měly. Pevné a kvalitní kroužky (v airsoft měřítku) se dají pořídit za 400-500 kč. Investice se rozhodně vyplatí, protože rozbít si optiku za 3000 kč tím, že se uvolní a spadne na zem není úplně košér.

- Hejkal:
základní maskovací prostředek. Nejlepší je udělat hejkala svého, jak ho udělat zde nebudu popisovat, na internetu je hromady kvalitních návodů, nicméně zmíním, že musí splňovat to základní a to rozbít siluetu hlavy a ramen. V případě, že nemáme chuť, nervy, čas nebo prostředky na výrobu vlastního, lze si hejkala koupit. Vyvaroval bych se koupi těch nejlevnějších (připomínajících klasické jutové hejkaly) od značky Mil-tec. Tyto hejkaly nemají jednotlivé vlákna navazovány na podkladovou síť, ale jsou lepeny, což zaručuje velmi brzké otrhání. Z vlastní zkušenosti doporučuji hejkala známého taky Jackal od firmy Camosystem. Cena je okolo 3500 kč, ale v ČR se dá sehnat poměrně dobře ve slevových akcích i pod 2500 kč. Obrovskou výhodou oproti Mil-tec a domácím hejkalům je ten, že je vyroben z nehořlavého materiálu. Sice má upozornění o hořlavosti materiálu, ale z vlastní zkušenosti vím, že hejkal dobře nehoří.


Jackal Camosystem


Ghillie (hejkal) Mil-Tec

Kupované hejkaly je poté nutno upravit. Zkrátit třásně tam kde zavázejí, jako na rukou a na břiše, popř. je doplnit jinými barvenými odstíny pomocí juty. Toto lze provést u hejkala od firmy Camosystem, díky jeho materiálu ze kterého je vyroben.
Jak jsem psal výše, je nutné dávat pozor na zdroje ohně v blízkosti člověka v hejkalu. Třeba jutový hejkal je vysoce vznětlivý a jakýkoliv kontakt s ohněm je pro člověk v něm velice nebezpečný.
To máme za sebou tři základní věci co budeme potřebovat, ale věcí které nám pomůžou a bez kterých se neobejdeme je daleko více.

- Batoh:
Na výběru batohu si musíme dát zvlášť záležet. Nejlépe je vybrat batoh, který je přímo určen pro odstřelovače. Umožňuje nosit jak věci tak i zbraň. Špicí v tomto jsou batohy od firmy Eberlestock, která vyrabí velké množství těchto batohů v různých velikostech. Cena těchto batohů je, ale dost vysoká. Naštěstí se dají koupit i kopie. Některé jsou více povedené, některé méně. Sám vlastním kopii Eberlestock Gunslinger pack a jsem s ním velice spokojený. Kopie tohoto batohu se dají koupit v cenové relaci od 1200 kč do 4500 kč. Do batohu se vejde odstřelovací puška velikosti M700 úplně bez problémů.
Jak jsem psal výše, výhodou těchto sniper batohů je to, že můžeme dát potřebné věci i zbraň do batohu a ruce zůstavají volné pro záložní zbraň.


Eberlestock Gunslinger pack

Podobných batohů se vyrábí velké množství, jmenujme třeba TPO (taktická podložka pro odstřelovače), která slouží zároveň jako batoh i jako podložka. Velice používaný je tzv. Dragbag, který je rozšířený hlavně kvůli své ceně, ale komfort nošení už není tak dobrý jako u Gunslingeru.


Drag bag

- Dalekohled:
Pro opravdového odstřelovače nutnost, v airsoftu se ovšem také hodí k průzkumu okolí a tam kde je optika na pušce nedostačující. V airsoftu to není až tak důležité, ale i tak bysme měli vybírat podle použitých materiálů a platí, že čočky by měly být ze skla pro nezkreslený obraz. Ideální je použít dalekohled binokulární se středním zvětšením a průměrem objektivu alespoň 50mm. Ve výsledku tedy ideálně 7x50 nebo 8x50.

- Radiostanice:
Zde je nutno klást velký důraz na kvalitu vysílačky. Proč vůbec potřebuju tak kvalitní stanici? Přestavte si, že jste se plazil dlouhou dobu k nepřátelské základně s úkolem zjistit její obsazení, vybavení, hlídky a poté vše ohlásit vysílačkou veliteli. Jenže ouha, mám obyčejnou vysílačku zn. Hoffer a velitel neslyší zřetelně mé volání. Tím potom ztrácí veškeré moje úsilí svou podstatu. Jsem na dobré pozici, vidím naprosto vše dokonale, ale jsem němý. Chápete už proč potřebuju dobrou vysílačku? V dnešní době se vyplatí koupit stanice čínských výrobců, jako Wouxun, Puxing atd. Některé jsou UHF, některé VHF některé Dualband (UHF i VHF). Nejrozšířejnější jsou právě UHF a Dualbandy a to z důvodu, že pod frekvence UHF spadají i frekvence pro klasické PMR stanice. UHF i VHF jsou ovšem pásma, kde lze vysílat pouze s potřebnou radioamatérskou licencí, ale lze využít i jeden z pěti sdílených kanálů, kde lze komunikovat bez obav i bez licence. Jeden nebo dva z těchto kanálů nabízejí i možnost vysílat výkonem 5W (u PMR je povoleno maximálně 0,5W).

- Kompas a mapy:
Orientace v terénu je také velice důležitá, proto je nutné mít sebou kompas a mapu operační oblasti. V případě komunikace se základnou a udávání souřadnic je dobré mít určený systém souřadnic, třeba čtvercový s názvy čtverců např. A31, kde A znamená první sloupec a 31 je číslo řádku. Při tomto systému souřadnic nemusím snad zdůrazňovat, že je důležité mít obě mapy a souřadnice stejně zakreslené. Naprosto ideální je používat systém souřadnic MGRS.

- Zápisník a tužka:
Nejlépe čtverečkovaný papír, kde je snažší dělat si nákres operační oblasti, popř. si zapisovat poznámky. Na psaní si pořiďte obyčejnou tužku. Píše ať je mokro, vedro, mráz. Prupiska je sice fajn, ale v mraze vyteče, když je mokro tak se rozpíjí a když se pokazí nebo zaschne tak ji nelze operativně opravit. Tužka se maximálně zlomí, ale můžeme jí pomoci nože ořezat. Více zarytí snipeři si mohou profesionální sniper deníky.

- Pozorovací dalekohled:
Pro některé odstřelovače zbytečný, protože pro něj nenajdou využití, ale pro některé nezbytná pomůcka. Jeho předností je obrovský zoom, většinou 20-40x, ale někdy i více. Nejlevnější pozorovací dalekohledy se dají pořídit za 1500 kč, ale obecně platí to co u všech dalekohledů. Při koupi jedna důležitá věc: maximální zoom by neměl mít vetší číslo než průměr objektivu, např. tedy hůř použitelný bude dalekohled se těmito parametry: 15-60x50. Při maximálním přiblížení bude hodně tmavý, což za šera nebude ideální. Jestli to tedy myslíte s odstřelováním vážně, rozhodně si nějaký pozorovák časem pořiďte.

- Nosný systém:
Zde je velice těžké radit něco konkrétního, ale obecně se rozhodně nevyplatí chestriggy, kde máte veškeré kapsy na břiše. Řešením, může být vesta s MOLLE vazbou, kde lze nechat volné břicho a sumky dát na prsa, na boky, pod paže a na záda. Lze také použít MOLLE opasek s treky. Vleze se na něj sice jen pár sumek v porovnání s vestou, ale máte vše potřebné na zádech a na bocích, můžete to dát přes hejkala, nebude to tak demaskovat jako celá vesta. Poté je taky ideální volba přímo nosný systém pro odstřelovače, které jsou bohužel dosti nedostatkové zboží.

- Lékarnička:
Lékarnička by měl být základ každého airsofťáka. Bohužel to tak nebývá a v případě úrazu je to veliký problém. Co by měla lékárnička obsahovat? Základem jsou náplasti s polštářky, náplasti bez polštářků (leukoplast), obvazy, gáza, motýlci, spínací špenlíky, sterilní rukavice, nůžky, pinzeta, desinfekce, léky (brufen, černé uhlí, popř. na alergie). Teoreticky by měla stačit malá autolékárnička doplněná o pár věcí podle potřeby.

- Záložní zbraň:
Možná se budete divit, když napíšu, že odstřelovači by u sebe měli mít více než záložní pistoli. Ideální je krátká automatická zbraň (MP5K, MP7), nebo ještě lépe krátkou útočnou pušku (AK74SU, M933, M4, P90). Důvod je prostý, někdy je prostě odstřelovací puška nevhodná a pistole nedostačující. Příklad je třeba CQB, či únik nepřátelům v případě prozrazení. Obecně by měl stačit pár zásobníků, více není potřeba. Jako záložní zbraň samosebou i tu pistoli, z důvodu kdyby jedna ze zbraní selhala.

- Hydratační vak:
V létě se bez něj neobejdete. Ležet v 35ti stupňovém horku zabalený v hejkalu není nic příjemného a tělo rychle ztrácí tekutiny, které je nezbytné pořád doplňovat. Místo camelbagu lze samosebou použít i pet láhve nebo polní láhve, ale je problém s jejich umístěním na nosný systém, který je u odstřelovače dosti omezený. Camelbag je přímo na zádech, kde nezavází, díky hadičce, můžete pít aniž byste sebou mrskali při vytahování láhve ze sumky.

- Ostatní doplňky k výstroji:
Rukavice: určitě se hodí, ať už celoprstové nebo půlprstové. Já osobně používám oboje, půlprstové rukavice používám i v létě, sajou pot, zbraň neklouže a zároveň maskují barvu rukou. Kukla: pod hejkal dávám ještě kuklu a to z několika důvodů. Jednak opět maskuje barvu kůže, ale hlavně odvádí pot z čela a obličeje a zabraňuje tak docela hodně mlžení brýlí. Navíc i kryje proti případným střelám do obličeje a zamezuje různým druhům hmyzu, aby vám lezly všude kde to je nepříjemné (krk, uši, nos,...). Palestina (Shemag): při zamotání kolem krku dobře izoluje vlhkost z hrudníku a břicha a zabraňuje jí, aby se opět dostávala k obličeji a brýlím, na kterých obyčejně kondenzuje, čímž se zase brýle mlží. Toto je hlavně účinné i v létě. Sice je to nepříjemné, ale pomáhá to. Rovněž pomáhá izolovat různé breberky, aby se dostaly pod blůzu, triko až na tělo. Baracuda: nebo-li sniper šála. Dá se použít jako výše zmíněná palestina, ale hlavně je to pořád kamuflážní prostředek. Dá se dobře použít, jako prostředek na vytváření klamných pozic, k zamaskovaní nepotřebné výstroje (batohy atd.), k zamaskování zbraně.

Pitný režim:
Jak už jsem psal výše v hejkalu může být pěkně parno, zvlášť v homemade jutových hejkalech. Z vlastní zkušenosti bych to popsal, jako byste v 35°C měli ven vylézt v oteplovákách a zimní čepicí na hlavě. Za jeden den je v takové situaci tělo schopno vypotit bez problémů přes 5 litrů vody. Důležité je mít dostatek tekutin, bez nich jde o zdraví - přehřátí organizmu, což vede k: bolestem hlavy, závratím, může se přidat zvracení, rychlé dýchání, zrychlený pulz, zvýšená tělesná teplota až ke 40°C. Já osobně v létě v hejkalu spotřebuju 4-5 litrů čisté vody (žádnou kolu, slazené minerálky atd.). Určitě se hodí do batohu jeden Iontový nápoj, který doplní potřebné minerály a zažene pocit žízně (např. Isofruit) - POZOR NEPLÉST S ENERGETICKÝMI NÁPOJI - REDBULL, SEMTEX, SHOCK, KAMIKAZDE atd. - tyto zvyšují díky kofeinu a taurinu tepovou frekvenci a tlak, což je v případě přehřátí organizmu nebezpečné. Při přehřátí se snaží tělo ochlazovat tím, že nechá více proudit krev (zvyšuje tlak a tep - v kombinaci s kofeinem a taurinem letí tep a tlak prudce vzhůru). V případě že sami cítíte, že je vaše tělo extremně přehřáté (viz příznaky výše) okamžitě přerušte činnost, shoďte hejkala a přesuňte se někde kde jsou lidi, kteří se o vás v nějhorším postarají (mrtvoliště) a hodně pijte i když nemáte pocit žízně a nemáte ani chuť pít. Není to žádná ostuda, přehřátí organizmu je velice nebezpečné a může vést i ke smrti (sice ojediněle, ale může). Nemusím snad dodávat, že když někdo zkolabuje v hejkalovi uprostřed hustého lesa je docela velký problém ho najít.

Na koho střílet přednostně?

Dlouho jsem uvažoval, jak sestavit tabulku priorit cílů. Nakonec jsem dospěl k tomuhle:   

 

Kulometčíci - jednoznačně mají v airsoftu největší výhodu - bezedný zásobník, možnost obrovského upgradu a tím pádem obrovský dostřel.

Velitelé a ostrostřelci - tam je to jasné. Není velitel, není velení. Ostrostřelci mají výhodu poloautomatické zbraně a optiky a mnohdy i velkého upgradu, takže můžou být nebezpeční.

Ostatní střelci - i běžné zbraně mají dneska dostatečné silný upgrade, aby na snipera dostřelily, takže z toho důvodu střelci.

Odstřelovači - ti jsou až jako poslední. Sniper v airsoftu bohužel není nebezpečný jako v reálu, tím pádem se řadí na opačnou pozici než v reálu.


 


Vanhouten, Tactical Team Ostrava